Uitzonderingen daargelaten: bruiloften in Brabant gaan meestal niet vanaf minuut 1 los. Dat hoeft misschien ook niet, maar je wilt ook niet dat er de eerste paar uur niks gebeurt, toch? Althans niet als je er echt een feest van wilt maken. En het feest van je bruiloft geef je maar 1 keer!
Als een bruiloft in Brabant niet meteen los gaat, ligt dat niet per se aan de muziek. Het kan natuurlijk wel, maar meestal zijn er andere redenen. Dit zijn vaak redenen waarom een feest laat of later op gang komt of (nog) niet helemaal losgaat. Doe je voordeel met de oplossingen!
1. Te grote feestruimte voor het aantal gasten
Een te grote zaal geeft nooit het gevoel van ‘gezellig druk’. Feest maken is daarmee wat lastiger. Niet dat het niet kan, maar goede feestjes zijn eigenlijk altijd lekker druk of te druk. Het geeft mensen het gevoel echt ergens bij te zijn.
Oplossing:
Een kleinere feestzaal kiezen, maar als je er op de avond zelf achter komt, heb je daar niet zoveel aan natuurlijk. Je zou kunnen vragen of het personeel wat kan schuiven met (extra) meubilair en planten om het knusser te maken. Misschien kan de dj/act/band wel iets naar voren gaan staan. Alle beetjes helpen! Een alerte ceremoniemeester kan dit voor jullie regelen, dat hoeven jullie zelf niet te doen.
2. Terras open voor gasten bij lekker weer
Als het mooi weer is en de gasten mogen ook op het terras zitten, kan het zijn dat er veel mensen buiten gaan zitten. Nederlanders zijn nu eenmaal graag buiten als het lekker weer is. Als de zon schijnt of de temperatuur is ’s avonds nog lekker, kan het een ware uitdaging zijn om het feest binnen aan de gang te krijgen.
Oplossing:
Het terras sluiten voor gasten, eventuele heaters uit doen en niet (meer) buiten laten serveren door bediening. Bij het uitzoeken of boeken van een feestlocatie in Brabant kunnen jullie misschien ook kiezen voor een plek zonder terras/buiten. Of het buitengedeelte sowieso laten afsluiten. Een geluidsinstallatie buiten zou ook een oplossing kunnen zijn, maar dit is op veel locaties niet toegestaan. Bovendien kan het feest daar ook te ‘verdeeld’ van worden, omdat de kans bestaat dat er toch veel mensen buiten gaan staan.
3. Te warm binnen
Als het warm is of is geweest, kan een feestruimte veel te warm zijn. Dat is niet comfortabel en gasten worden ook sneller moe. En voor feesten heb je energie nodig!
Oplossing:
Ramen en deuren open, airco aan (indien aanwezig). Sommige ruimtes worden makkelijker (te) warm dan andere. Let daar eventueel op bij uitzoeken van een feestlocatie in de zomer. Als er geen airco is en alles moet dicht blijven, kunnen jullie misschien zelf een mobiele airco (laten) regelen.
4. Bruidspaar opent het feest laat
Veel gasten houden zich in voordat het bruidspaar het feest opent of zelf gaat dansen. Niet zelden zijn bruidsparen (te) zenuwachtig voor de opening. Niet zelden moet er dan ook eerst een drankje in ;). Of twee. Of drie…Het lang uitstellen van de opening kan er echter wel voor zorgen dat de echte feestsfeer ook langer wordt uitgesteld en dat is dan weer jammer.
Oplossing:
Even doorbijten en lekker openen dat feestje! Jullie kunnen het :). Jullie gasten willen graag met jullie een feestje maken! Wacht dus niet te lang. Zeker niet tot halverwege de avond!
5. Muziek te zacht
Een niet te onderschatten factor. Voor een goed feestje waarop gedanst moet worden, is gewoon wat geluidsvolume nodig. Niet dat iedereen oordoppen in moet doen, maar ‘lekker aanwezig’ moet de muziek wel zijn. Mensen zijn dat ook gewend van andere feesten, althans wel van de goede feesten die lekker losgingen.
Oplossing:
De muziek opbouwen naar feestvolume. Als de muziek niet harder kan/of mag, zou de dj wat meer meer opzwepende/uptempo nummers kunnen draaien (als hij dat nog niet deed). Vraag van tevoren bij een locatie of er strenge geluidsregels zijn, zodat jullie op het feest zelf niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Een echt goed feest op een bruiloft in Brabant zonder een lekker geluidsvolume is heel, heel lastig. Misschien zelfs wel onmogelijk.
6. Muziek te hard
Tja, dat kan ook. Als de muziek veel te hard staat, is het misschien helemaal niet meer gezellig. Mensen krijgen last en hebben het niet naar hun zin. Een goede dj of act voelt dit overigens aan.
Oplossing:
De volumeknop een tikje naar beneden, uiteraard. Of misschien kan de dj, act of band ook nog wat schuiven met de geluidsinstallatie. Misschien is de toonregeling/equalizer van de geluidsset niet goed afgestemd op de ruimte. Het finetunen hiervan kan een wereld van verschil maken. Misschien staan de hoge tonen bijvoorbeeld te hard/schel of de bassen te hard.
7. Veel nuchter publiek
Nuchter publiek is moeilijk aan het feesten te krijgen op een bruiloft. Als er veel mensen zijn die ver(der) moeten rijden bijvoorbeeld. Vaak gaan deze mensen ook wat vroeger naar huis. Daar doe je niet zoveel aan.
Oplossing:
Drank. Bier. Borrels. Je zou kunnen kijken naar locaties waar gasten ook kunnen blijven overnachten ;). Je kunt de locatie ook afstemmen op de afkomst van jullie gasten. Of ervoor zorgen dat niemand hoeft te rijden, bijvoorbeeld door het regelen van taxi’s of een party bus.
8. Geen gangmakers op de bruiloft
Een dj, band en artiest kan natuurlijk de gangmaker zijn, maar gangmakers in het publiek helpen zeker ook om het feest eerder los te laten gaan. Mensen die als eerste gaan dansen en de rest mee op de dansvloer trekken, zijn bijvoorbeeld ook gangmakers.
Oplossing:
De dj, band of act aanmoedigen en/of zelf de gangmakers zijn! Gasten gaan veel sneller/liever dansen als ze zien dat het bruidspaar plezier heeft en zelf gaat dansen!
9. Zaal te licht
Niet iedereen denkt eraan om de lichten op tijd wat te dimmen of uit te zetten. En uitgebreide lichtshows zijn leuk, maar teveel licht (vooral in wit en geel), kan ervoor zorgen dat het er niet ‘gezellig’ genoeg uitziet.
Oplossing:
De lichten (laten) dimmen. Je zou er bij het uitkiezen van de feestlocatie ook op kunnen letten hoe het licht van buiten is op de feestlocatie. Misschien kan de lichtshow van de dj wat minder fel of in andere kleurstellingen, om het er gezelliger uit te laten zien.
10. Heel veel felicitaties
Singer in Suit heeft als zanger in Brabant felicitatierijen van meer dan 2 uur gezien. En dat terwijl een feest vaak 4,5 of 6 uur duurt.
Oplossing:
Geen felicitatierij misschien? Jullie kunnen dat eventueel aan laten kondigen door bijvoorbeeld een ceremoniemeester. Jullie kunnen ook als bruidspaar gedurende het feest bij iedereen langs gaan en een praatje maken. Of ervoor kiezen om alleen felicitaties te doen tijdens de receptie, zodat het feest snel(ler) een echt feest kan worden.
11. Teveel stukjes, sketches en andere onderbrekingen
3, 4,5 of zelfs 6 stukjes op een bruiloft. Op zich leuk en goed bedoeld, maar voor het echte dansfeest op je bruiloft is het niet echt bevorderlijk.
Oplossing:
Stukjes laten plannen voor een bepaalde tijd en achter elkaar. Eventueel door de ceremoniemeester laten polsen hoe lang de stukjes ongeveer duren. In een stukje van 30 minuten is zeker veel moeite gestoken, maar het zijn wel 30 minuten van een feestavond die jullie niet meer terugkrijgen. Een wat meer extreme oplossing: in de uitnodiging aangeven dat er geen stukjes mogen worden opgevoerd. Er is dan overigens nog steeds een kans dat niet iedereen zich daaraan houdt, zeker met eigenwijze Brabantse vriendengroepen en carnavalsverenigingen ;).
12. Feestlocatie met meerdere ruimtes
In een feestlocatie met meerdere ruimtes is het soms wat lastiger om mensen als een groep te laten feesten. De gasten staan soms her en der. Overigens heeft dat ook voordelen, bijvoorbeeld voor oudere gasten en mensen die liever lekker willen kletsen in plaats van dansen. In een een feestruimte met meerdere ruimtes kan het wel zo zijn dat de sfeer te ‘borrelig’ wordt: wel gezellig, maar niet echt een topfeest.
Oplossing:
Een deel van de feestruimte afsluiten, indien mogelijk. Sommige bruidsparen kiezen bewust voor een feestlocatie met meerdere ruimtes om de oudere gasten een rustige plek te geven. Dat kan natuurlijk ook.
13. Het ligt aan de muziek
Dat kan. Misschien moet de dj, act of band er nog even in komen en het publiek leren kennen, dat zou kunnen. Misschien hebben jullie niet dezelfde ideeën bij wat het feest moet zijn.
Oplossing:
Goed van tevoren overleggen met de dj, act of band. Zo goed mogelijk aangeven wat voor feest jullie voor ogen hebben, met voorbeelden en eventueel een (kleine) playlist. Op de avond zelf eventueel wat aanwijzingen geven, maar altijd op een positieve en opbouwende manier. En vraag eventueel of de dj jullie verzoekjes kan draaien. Samen kunnen jullie ervoor zorgen dat jullie bruiloft in Brabant een topfeest wordt!