1. Doorloop: een zingende dj kan optreden zonder pauzes

Net als bij een band is er bij een zingende dj toch livemuziek, althans met zang. Bands nemen tussen hun sets in pauzes, wat erg begrijpelijk is. Een zingende dj kan tijdens zijn dj-sets even tot adem komen om later weer voor interactie te zorgen als hij gaat zingen.

Bands werken vaak met ‘pauzemuziek’ en kunnen nummers niet aan elkaar mixen en zorgen voor goede overgangen om het feest in gang te houden, een goede zingende dj kan dat wel en dat zie je op de dansvloer.

Met een band heb je de kans dat het feest als een jojo op en neer gaat: een mooie sfeer tijdens de live sets die dan inzakt tijdens de pauzes. Met een zingende dj heb je meer kans op een constant goede sfeer.

2. Kosten: een zingende dj is goedkoper dan een goede band

Goede bands zijn niet goedkoop, en terecht. Van de gage moeten meerdere mensen worden betaald. Daarnaast hebben bands vaak ook meer kosten wat betreft instrumenten, licht, geluid en podiumbenodigdheden. 300 euro per persoon voor een goede coverband is bijvoorbeeld echt niet veel. Zeker niet als je alle tijd, moeite en kosten gaat tellen.

Een goede coverband voor je bruiloft, feest of evenement kost zo al gauw meer dan 1500 euro. Een (onbekende) solo artiest of zingende dj is dan een stuk goedkoper.

De impact van een band hoeft niet groter te zijn dan een zingende dj, integendeel.

Zingende dj tijdens een optreden op een bruiloft

3. Repertoire: een zingende dj kan makkelijker nieuwe nummers instuderen dan een band

Een solo artiest kan nieuwe nummers instuderen en repeteren wanneer het hem of haar uit komt. Hij of zij hoeft geen rekening te houden met voorkeuren en skills van andere artiesten. Nieuwe nummers instuderen is een wat omslachtiger proces bij bands. Er moet worden overlegd, worden gerepeteerd in een repetitieruimte, misschien moeten er nog backing vocals worden uitgezocht etc.

Een solo artiest bouwt zo makkelijker een breed en flexibel repertoire voor feesten en andere evenementen. Een solo artiest, zoals een zingende dj, kan waarschijnlijk ook sneller schakelen als de sfeer en het publiek andere muziek nodig hebben.

4. Zelfstandigheid: een zingende dj is minder afhankelijk van anderen dan een band

Een zingende dj treedt alleen op. Een band bestaat uit 3, 4, 5 of nog meer personen. Als er 1 wegvalt, bestaat de kans dat het optreden niet door kan gaan of dat er een vervanger moet worden geregeld. Natuurlijk kan een optreden van een zingende dj ook niet doorgaan bij overmacht, maar je hebt tenminste maar kans op overmacht bij 1 persoon.

Bij een vijfmansband heb je kans op overmacht bij 5 personen. 5 personen die ziek kunnen zijn bijvoorbeeld, waardoor het optreden van de hele band niet door kan gaan. Bijvoorbeeld: een zieke zanger, een zieke gitarist, een zieke drummer…afijn, je snapt het. Daarnaast ook 5 personen met familieomstandigheden, om maar eens wat te noemen.

5. Ruimte: een zingende dj neemt tijdens optredens minder ruimte in dan een band

Feesten voor 50-100 mensen zijn vaak op kleinere locaties. Dat is ook aan te raden, omdat het dan sneller ‘gezellig druk’ is. Vaak betekent dit ook dat de ruimte voor een artiest, dj of band kleiner is. Een band maakt gebruik van een drumstel en andere instrumenten die veel plek in kunnen nemen.

Vaak hebben ze ook een grotere geluidsset bij en geluidstechnici met apparatuur in de zaal. Niet alle locaties hebben daar ruimte voor. En misschien is er wel ruimte, maar blijft er door de grote opstelling van een band minder ruimte over als dansvloer.