plaza-hotel-ballroom-wedding-dancing
Zoveel mensen, zoveel wensen. De muziek die het ene bruidspaar fantastisch vindt, vindt het andere bruidspaar verschrikkelijk. En vice versa.

Singer in Suit geeft tips om de muziek op jullie trouwfeest zorgvuldig af te stemmen en onaangename verrassingen te voorkomen.

1) Geef vooral aan wat jullie niet willen horen

Veel bruidsparen denken in eerste instantie aan de muziek die ze juist heel graag willen horen op hun trouwfeest. Vaak lopen ze hierbij vast omdat er zoveel te kiezen is. Daarbij maakt het afbakenen van genres spontane invullingen op de avond zelf soms lastiger.

Om deze redenen is het slim om juist aan te geven wat jullie niet willen horen.

Houden jullie bijvoorbeeld wel of niet van Nederlandstalig? Wel of niet van house? Zijn er artiesten waar jullie een hekel aan hebben ? Of specifieke nummers? Of zijn er misschien nummers die vanwege bepaalde omstandigheden gevoelig liggen? Dat zijn dingen om over na te denken.

2) Maak de lijst niet te lang

Sommige bruidsparen zijn dagen of zelfs weken bezig met het samenstellen van een lijst met nummers die ze per se willen horen op een trouwfeest. Het vasthouden aan een lange lijst maakt het moeilijk om de avond spontaan in te vullen. Daarbij is het voor de dj lastiger om deze vaak uiteenlopende nummers op een passende manier te mixen, zodat de dansvloer gevuld blijft.

Een korte lijst van 5 tot 15 nummers houdt een en ander overzichtelijk en biedt vervolgens een mooie houvast om op door te bouwen. De lijst geeft de genres en stijlen aan, waarmee de dj, artiest of band u en het publiek kan entertainen.

3) Houd rekening met jullie gasten

Natuurlijk draait het bij een trouwfeest om het bruidspaar. Maar een trouwfeest wordt succesvol samen met jullie gasten. Het is daarom verstandig om bij het doorgeven van uw muzieksmaak ook rekening te houden met de muzieksmaak van het publiek. Zonder een enthousiast publiek is er immers geen feest.

Een goede trouwfeest dj, artiest of band zal uiteindelijk ook altijd kijken naar de sfeer ter plekke en de smaak van uw gasten, zodat voorkomen wordt dat het bruidspaar alleen op de dansvloer staat en de rest van de gasten verveeld aan tafel zit.

4) Houd het toegankelijk

Sommige bruidsparen houden (deels) van muziekstijlen die een minder breed publiek aanspreken. Voorbeelden hiervan zijn hardrock, rap en hardcore, maar bijvoorbeeld ook jazz of klassieke muziek. Dit soort minder aansprekende muziekstijlen zijn logischerwijs minder geschikt om een gezellige sfeer te creëren voor een breed publiek.

Het is daarom niet slim om een dj, artiest of band op te leggen om dit soort minder aansprekende muziekstijlen de hele avond, of een groot deel daarvan, te spelen. Tenzij deze muziekstijlen op jullie trouwfeest toevallig wel de meerderheid aanspreken…

5) Verander niet teveel

Het is verstandig om één keer jullie muzieksmaak door te geven en deze daarna niet meer te wijzigen, althans niet in grote lijnen. Niet alleen om het overzichtelijk te houden voor u artiest, dj of band, maar ook voor uw eigen gemoedsrust.

Denk er even over na, zet wat dingen op papier. Leg het even weg. Kijk er nog eens naar, vul eventueel aan en geef het daarna door. Sommige bruidsparen overdenken de muziek teveel en dat is niet nodig. Een goede dj, band of andere act kan ook met weinig informatie een goed feest maken.

6) Vertrouw op het inzicht van jullie dj, artiest of band

Natuurlijk zijn de wensen van het bruispaar belangrijk. En natuurlijk dienen de uitvoerende artiesten daar rekening mee te houden. Echter is het meestal zo dat artiesten, dj’s en bands die op trouwfeesten spelen, dat vaker doen en door de jaren heen een schat aan ervaring hebben opgebouwd.

Vertrouw dan ook op het inzicht van degene die jullie hebben geboek en denk goed na over adviezen die jullie krijgen. In goed overleg is er vaak van alles mogelijk.

7) Denk er niet teveel over na

Bedenk en bekijk waar u normaal gesproken graag naar luistert tijdens een feestavond. Overigens kan dat compleet verschillen van wat jullie leuk vinden om tijdens het werk of sporten naar te luisteren.

Wanneer jullie ‘van alles’ leuk vinden qua muziek, is dat ook prima. Juist op een trouwfeest komt dat goed van pas, aangezien er praktisch altijd mensen zijn met verschillende muzieksmaken. Een goede dj, artiest of band kan een mooie mix van nummers brengen die breed aanspreekt.

8) Laat het los op de dag zelf

Zo nu en dan een verzoekje is prima, maar verplaats jezelf niet in de schoenen van de artiest, dj of band. Raak ook niet in paniek als de dansvloer niet van het begin vol staat. Blijf altijd kalm als jullie kritiek of aanmerkingen hebben op degene die de muziek verzorgt, jullie moeten immers samen het feest maken.

Ruzie lost dan ook niets op. Als iedereen van goede wil is, is de kans groot dat het goed komt!

Geniet van jullie trouwfeest!

Tagged with →